<< Ga terug

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Laagwaterwandeling Groot Buitenschoor met aansluitend soep met brood

zondag 24 maart 2019 ** 10:00 - 13:00

Slikken en schorren zijn waterrijke in Vlaanderen uiterst zeldzame biotopen van internationaal belang. Samen maken ze slechts voor 0,06 tot 0,08 % (830-1110 ha) deel uit van de Vlaamse natuur.

Slikken zijn onderhevig aan getijden. De getijden zelf kennen ook verschillende cyclussen. 2x per jaar hebben we de equinoxgetijden: extra hoog hoogwater en extra laag laagwater. Voor ons is het extra lage laagwater een unieke kans om een heel stuk op de slik- en zandplaat van het Groot Buitenschoor wandelen.

In 2019 valt de equinox op 20 maart. Omdat de tijgolf 2,5 dag nodig heeft om van de Zuidpool tot bij ons te geraken, kennen wij in het weekeinde van 23 en 24 maart de zogenaamde equinogetijden. Op zondag 24 maart wandelen wij met het laagwater van 12:07 de slikplaat op.

Sfeerbeelden november 2017

Soep met brood

Na de wandeling is er gelegenheid tot verse huisgemaakte soep met brood voor 5 eur per persoon. Voor een goede organisatie is het nodig hiervoor in te schrijven.
Het aantal deelnemers hiervoor is beperkt tot 20.

Afspraak

Afspraak: 10u, e-paviljoen BASF
Ingevolge werken op de Scheldelaan is ons Schorrenhuis in het e-paviljoen BASF uitsluitend bereikbaar via de Noordlandbruggen.

Ons schorrenhuis is vanaf 9u30 open voor een droge en moddervrije kennismaking met onze slikken en schorren.

Praktische tips:

  • Minimumleeftijd: 12 jaar
  • Bij een bezoek aan onze schorren zijn omwille van het terrein, rubberlaarzen verplicht.
  • Kleding die tegen een spatje modder bestand is, kunnen wij aanbevelen.
  • Langs de Schelde kan zeker in de winter, de wind scherp snijden. Zorg voor goede winddichte kleding.
  • Het terrein is moeilijk te belopen en daardoor is een wandeling redelijk zwaar. Zwangere vrouwen en hartpatiënten worden sterk afgeraden om aan de excursies deel te nemen. Verder moet iedereen goed ter been zijn en gezond.
  • Deze wandeling is niet toegankelijk met honden, kinderwagens of rolstoelen.
  • Door omstandigheden buiten onze wil om – storm, onvoorziene hoogwaterstand, … – is het altijd mogelijk dat de aangekondigde wandeling niet kan doorgaan. Soms kunnen wij dit enkele dagen van te voren voorzien, soms kunnen wij dit pas op het laatste moment vaststellen.

Gegevens

Datum:
zondag 24 maart 2019
Tijd:
10:00 - 13:00
Evenement Categorie: