“De flamenco-platworm zit nu in groten getale in de Oosterschelde”, schrijft duiker Roland Hendriks. Tijdens zijn duik op 13 september, kon hij ze prachtig vastleggen in de Oosterschelde in Zeeland. De sierlijke platwormen danken hun naam aan de manier waarop ze voortbewegen. De plooien en bewegingen doen namelijk denken aan de jurk van een Spaanse flamencodanseres. “Ze zijn het mooiste als ze zwemmen.”
De kleine platwormen zijn ongeveer 10 tot 15 centimeter lang. Ze kunnen zich op twee manieren door het water bewegen: zwemmend of met de trilharen over het substraat glijdend. Die minuscule trilharen zijn met het blote oog niet te zien, maar het hele oppervlak van de brede langgerekte platworm is ermee bedekt. In de video zien we eerst een zwemmend exemplaar en vervolgens ook platwormen die over de bodem glijden.
Flamenco-platworm in Nederland
In Nederland zijn de platwormen pas sinds 2023 voor het eerst officieel waargenomen in de Oosterschelde. Omdat het diertje nog geen Nederlandse naam had, kon het publiek een suggestie doen bij Nature Today en Stichting ANEMOON. Flamenco-platworm kwam daar als winnaar uit.
Waar de platworm precies vandaan komt, is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers denken dan het gaat om de soort Pseudoceros maximum die voorkomt in de Middellandse Zee en oostelijke Atlantische Oceaan. Of dat ook echt zo is, moet DNA onderzoek nog uitwijzen.
Hoe komt de platworm hier?
Wel weten we dat de soort waarschijnlijk niet op een natuurlijke wijze in Nederland is gekomen. Dat het dus een exoot is, weten we mede doordat de soort nog niet in onze buurlanden is aangetroffen. Mogelijk zijn de larven van de flamenco-platworm dus ooit meegekomen in het ballastwater van schepen of zijn ze hier gekomen door de aanvoer of doorvoer van materiaal van de schelpdierenkweek.